chip

Independent Chip Model (ICM) adalah konsep poker matematik yang cuba memberikan nilai kepada setiap chip dalam kejohanan. Mengetahui nilai setiap cip dapat membantu anda mengira ekuiti semasa anda dalam kumpulan hadiah kejohanan berdasarkan ukuran timbunan pemain yang tersisa dan struktur pembayaran. ICM jauh dari sempurna, berdasarkan banyak andaian, dan banyak diperdebatkan – tetapi kerana begitu banyak pemain menggunakannya, terutama dalam talian, mari kita tunjukkan asasnya di sini.

Terdapat lebih banyak nilai mega888 bermain kejohanan daripada sekadar mendapat tempat pertama. mega888 Setiap pemain dengan kerepek mempunyai kebarangkalian tertentu untuk masuk ke tempat ke-2, ke-3, dan lain-lain, dan ini adalah sama untuk semua tempat pembayaran. Di ICM, peluang pemain untuk memenangi kejohanan adalah sama dengan bahagiannya dari jumlah keseluruhan kerepek. Sekiranya anda mempunyai separuh daripada peluang, peluang anda untuk menang pada kejohanan itu adalah 50%. Sekiranya anda mempunyai 25% kerepek yang dimainkan, anda mempunyai peluang 25% untuk menang. Sekiranya anda mempunyai semua cip, anda akan menang. Juga, apabila timbunan anda semakin pendek, nilai setiap cip anda meningkat. Tumpukan 500 cip mempunyai nilai lebih dalam ICM daripada 25% daripada timbunan cip 2000. Ini bermaksud bahawa 500 timbunan mandiri mempunyai peratusan jumlah hadiah yang lebih besar daripada 25% daripada timbunan cip 2000 di ICM, walaupun jumlah cipnya sama.

Tetapi ICM tidak membuat andaian mengenai tahap kemahiran relatif, yang merupakan salah satu kelemahan utamanya. Ini hanya menganggap bahawa tahap kemahiran anda sama dengan tahap kemahiran rata-rata semua pemain dalam kejohanan.

Untuk mengira nilai yang dijangkakan berdasarkan kiraan cip semasa anda, anda mengambil peluang untuk menyelesaikan setiap kedudukan pembayaran, kalikan dengan wang hadiah yang sesuai, dan tambah semua bahagian ekuiti ini. Ini adalah bagaimana anda menentukan gred yang anda harapkan. Inilah contohnya.

Anggaplah anda berada dalam kejohanan meja. Terdapat kumpulan hadiah bernilai $ 1000, 2000 cip untuk permulaan dan terdapat 4 pemain di gelembung dengan masing-masing 5000 cip. Struktur pembayaran adalah 50% lalai untuk yang pertama, 30% untuk yang kedua dan 20% untuk yang ketiga (tirai diabaikan untuk memastikan matematik mudah, dan juga kerana ICM tidak menyesuaikan nombor buta dengan betul).

Pada masa ini, setiap pemain mempunyai ekuiti yang sama: $ 250.

Sekarang andaikan Pemain 1 dilog masuk, dan anda Pemain 2 dan panggilan. Awak menang. Jadi sekarang anda mempunyai 10,000 cip, dan Pemain 3 & 4 masih mempunyai 5,000 cip. Jadi bagaimana ekuiti semua orang berubah sekarang kerana gelembung telah pecah?

Oleh itu, ekuiti Pemain 1 sebanyak $ 250 akan dibahagi antara pemain yang tinggal dengan beberapa cara; dia kehabisan kerepek dan tidak memenangi apa-apa. Dan walaupun sekarang anda mempunyai kelebihan chip yang besar, anda bukan sahaja dijamin mendapat tempat pertama, jadi kami tahu ekuiti anda tidak akan $ 500, tetapi jumlahnya lebih sedikit dari itu. Juga masuk akal bahawa pendahuluan cip anda memberi anda lebih banyak ekuiti daripada dua pemain lain. Dengan menggunakan kalkulator ICM asas, kami melihat saham ekuiti baru seperti berikut:

Anda: $ 383.30 (10,000 cip)

Pemain 3: $ 308.30 (5,000 cip)

Pemain 4: $ 308.30 (5,000 cip)

Dengan memanggil Pemain 1, dan menang, ekuiti anda telah meningkat sebanyak $ 133.30. Tetapi untuk mendapatkan ekuiti tambahan itu, anda harus mempertaruhkan keseluruhan pegangan ekuiti $ 250 anda (jika anda menelefon dan kalah, anda tidak akan memenangi apa-apa). Ini bermakna bahawa anda meletakkan hampir 2-1 peluang untuk diri sendiri bahawa anda akan meletupkan gelembung. Juga, semasa anda menelefon, Pemain 3 dan Pemain 4 memperoleh $ 58.30 dalam ekuiti, tanpa mengira siapa yang memenangi semua. Mereka hanya duduk di sana dengan harapan anda akan menelefon. Ini memberitahu kita bahawa ekuiti diperoleh oleh dua pemain lain di meja yang tidak ada di tangan. Ekuiti itu mesti datang dari suatu tempat. Ia datang dari dua pemain yang terlibat dalam all-in.

Oleh itu, bagaimana semua matematik ini berkaitan dengan keputusan yang anda buat pada gelembung ??! Ini menjadi inti dari apa yang menjadikan ICM penting. Kami baru sahaja menentukan bahawa risiko anda hampir dua kali ganda potensi pulangan anda apabila anda memutuskan untuk menggunakan contoh ini. Ini bermakna membuat panggilan longgar terhadap Player 2 sama sekali tidak baik untuk anda. Sebenarnya, memutuskan bahawa anda mempunyai “tangan terbaik” tidak semestinya baik untuk anda. Untuk mendapatkan semua pulangan, kad lubang anda mesti mempunyai ekuiti positif yang sangat tinggi berbanding jangkauan Pemain 2. Mari selami lebih dalam.

Berpura-pura setelah Pemain 1 memasukkan semuanya, anda melihat ke bawah dan melihat anda mempunyai A9o. Anda mengira dari bermain dengan pemain ini sepanjang kejohanan bahawa tangan anda adalah kegemaran 60% dari keseluruhan julat push